DALSLAND
KANOTMARATON

DSC_0030
Foto: Per Johnler

Kanotmaratontävlingar kan försätta de tävlande i farliga situationer. Börjar du tappa koncentration och balans, håll dig nära land så du slipper simma långt om du skulle ramla i. Ta med en visselpipa och fäst på flytvästen, den gör det enklare för följebåtar och andra att upptäcka att någon behöver en hjälpande hand. Har du inte en osänkbar kajak med vattentäta skott? Köp uppblåsbara luftkuddar som du sätter i fören eller aktern på din kajak.

Det är nödvändigt att tävlande som ser kanotist i en nödsituation sätter in alla krafter för att undsätta den nödställde. Om tävlande inte följer denna regel kan han/hon diskvalificeras på livstid. (Svenska Kanotförbundets tävlingstekniska regler för kanotmaraton kap. 4 §. 4)

BEVAKNINGSBÅTARNA

Båtarnas primära uppgift är att övervaka loppet och ingripa vid olycksfall.  Båtarna är fast stationerade, detta för att inte båtarnas vågor skall ställa till oreda.  Alla bevakningsbåtar är utrustade med första hjälpen-utrustning och är instruerade att vara er behjälpliga. Vi rekommenderar att ni har med visselpipa för att kunna påkalla uppmärksamhet vid behov av hjälp.

VID PÅTAGLIG FARA

Tävling i all ära men givetvis måste säkerheten komma i första hand, vi uppmanar er därför att uppsöka skydd på land om det skulle börja åska. Om vi anser att er säkerhet är i stor fara kommer vi att blåsa av tävlingen tills faran är över. Detta kommer att göras vid depåerna och av bevakningsbåtarna. Bevakningsbåtarna kommer vara utrustade med sirener. Upprepade korta signaler betyder avbryt genast och paddla in till land och avvakta. Tävlingen startas på nytt med en lång ihållande signal. Att inte hörsamma ”Avbryt genast och sätt dig i säkerhet” signalen kan leda till diskvalificering.

Kamraträddning

Om något oförutsett händer dig själv eller en medtävlare under en paddling så är det bra att känna till hur man tar sig upp i kajaken igen. Titta därför på nedanstående videor för att lära dig olika tekniker. Det räcker dock inte att bara titta på filmerna nedan. Du måste själv våga prova tillsammans med en kamrat då det är en helt annan sak när man själv ligger där i vattnet och ska ta sig upp. Du behöver inte bara öva på att ta dig upp, du behöver öva på att hjälpa andra också. Att hålla i någon annans kajak och dessutom tömma den kan vara svårt i en motions- eller tävlingskajak.

Uppstigning mellan kajakerna
Uppstigning vid sidan om kajaken
Självräddning med flottör
Självräddning / Reentry Surfski

8 augusti

2020

___

45 km

 

___

 

Anmälan är öppen!

Våra andra lopp