Dalsland Kanotmaraton 2.0

Camp Dalsland kan äntligen presentera en stor nyhet. Nu är det återigen dags för kanotmaraton, men nu med en ny bansträckning. Välkommen till Dalsland Kanotmaraton 2.0.

Vi har under hösten haft en arbetsgrupp som skissat, tänkt, vridit och vänt på idéer och tankar. Vårt absoluta fokus har såklart varit Dalslands viktigaste ingrediens  – naturen. Tillbaka till naturen. Vi tummar inte på den turistiska upplevelsen med kanotmaraton. Storslaget landskap, vackra sprickdalssjöar, vidsträckta vyer och bitvis orörd natur. Dalsland Kanotmaraton 2.0 kommer bli än mer publikvänlig, banan kommer bli aningen kortare men samtidigt innehålla några fler lyft. Folkfesten kommer givetvis bestå samt kraftprovet att genomföra loppet! Välkända sjöar som Laxsjön, Svärdlång, Västra Silen och Lelång återkommer i denna bansträckning, men från nytt håll. Till Dalsland Kanotmaraton 2.0 välkomnar vi även sjöarna Bengtsbrohöljen samt Övre och Nedre Höljen. Total paddelsträcka blir 45 km och antal lyft beräknas till 7 st.  För er som är nyfikna i detalj hur bansträckningen kommer se ut, samt övriga praktiska detaljer fortsätt att läsa här nedan. Inom kort kommer anmälan öppna och kartor kommer att presenteras. 

Välkomna till Dalsland Kanotmaraton 2.0 den 13.e augusti 2022. // Camp Dalsland

Starten:
Kl. 9.00 går starten från Sågudden i Bengtsfors. Starten går på land och alla kanotister får efter startsignal lägga sina kanoter i sjön.

Sträcka 1: 12 km
Banan går rakt norrut längs med sjön Lelångens östra sida. Efter 12 km viker banan in till land på östra sidan och du ankommer till badplatsen ”Kråkviken” Här väntar första depån. Du kan nu fylla på med sportdryck och frukt.

Lyft 1: 900 meter
Nu kommer banans första och längsta lyft. Vi rekommenderar alla att ha kanotkärror med. Det finns också möjlighet att förboka kanotvagn. Lyftet går längs med banvallen norrut mot sjön Västra silen. För motionsklasserna är detta lyftet är så kallad ”dead zoon” och tidtagningen stoppas så du kan gå i lugn och ro.

Sträcka 2: 4,5 km
Nu går banan norrut på Västra Silen för att efter ca 2 km vika av söderut mot Skifors.

Lyft 2: 200 meter
Lyftet är 200 meter och det är en populär publikplats.

Sträcka 3: 13,7 km
Banan går nu söderut på sjön Svärdlång. Svärdlång är en av våra smalaste sprickdalsjöar och ofta är här lugnt vatten. Sjön ligger isolerad långt från bilbruset och samhällen och ofta är det just här man får uppleva känslan av Dalslands vilda och vackra natur. Svärdlång mynnar ut i kraftstationen vid lyftet i Skåpafors. Via bryggor tar du dig i land och kan njuta av publikens hejarop och en varm kopp kaffe.

Lyft 3: 290 meter
Från kraftstationen går du från Svärdlång och lägger i din kanot i Laxsjön. Laxsjön har i alla år varit första sjön på Kanotmaraton.

Sträcka 4: 6,6 km
Du paddlar nu längs med sjöns västra sida söderut för att vid Ösans naturreservat vika av västerut mot Billingsfors slussar. 

 

Lyft 4: 200 meter
Det fjärde lyftet är vid Billingsfors slussar. Här blir du påhejad av publik då det är en bra och lättillgänglig plats. Här är loppets sista depå. Så passa på att dricka en kopp kaffe och stoppa i dig en kanelbulle och ladda upp för de fyra sista kortare paddlingarna.

Sträcka 5: 0,6 km
De sista sträckorna på Dalsland kanotmaraton består av fler kortare lyft och paddlingar. Från Billingsfors slussar paddlar du under bil-bron för att komma ut i Nedre Höljen. Du paddlar nu norrut på Dalslands Kanal. Det är en av de kortaste paddlingarna under Dalsland Kanotmaraton.

Lyft 5: 100 meter
Nu tar du dig förbi den första av de fyra slussarna innan du ankommer målet i Bengtsfors. Hela denna sträckning från Billingsfors till Bengtsfors är mycket publikvänlig och publiken kan följa dig både till fots och med cykel!

Sträcka 6: 0,6 km
Detta är den andra av de två korta paddelsträckorna då du via Övre Höljen tar dig från 18.e sluss till 19.e/20.e sluss.

Lyft 6: 350 meter
Detta lyft blir ett av de tuffare på slutet. Det är lite längre och sluttar lite uppför. Underlaget är gräs och grus och du passerar både 19.e och 20.e sluss vid lyftet. 

Sträcka 7: 3 km
Nu börjar du närma dig Bengtsfors. Detta är den sista hela sjö du ger dig ut på. Bengtsbrohöljen mäter 3 km.

Lyft 7: 150 meter
Sista lyftet tar dig från Bengtsbrohöljen ut på sjön Lelång igen.

Sträcka 8: 1 km
Du paddlar genom kanalen i centrala Bengtsfors ivrigt påhejad av publiken längs med kanten. Vid kanalens utlopp paddlar du norrut på sjön Lelång via gästhamnen åter till Sågudden där du tidigare på dagen gav dig iväg. När du åter ankommer till Sågudden har du lagt 45 km paddling bakom dig och troligtvis skapat ännu ett idrottsligt minne för livet. Vid målet väntar en måltid mat och varm dryck.

© 2018 All rights reserved Camp Dalsland