Dalsland 
SWIMRUN

Foto: Marie Leander

Dalsland Swimrun (DSR) går av stapeln för andra året i rad den 31 augusti 2019. Loppet hålls mellan akvedukten i Håverud och Ekas miljöpark i Bengtsfors.

Dalsland Swimrun går även i den unika miljön längs Dalslands Kanal med dess grävda kanaler och naturliga sjösystem. Omkring kanalen ligger vacker kuperad terräng, underbara herrgårdsmiljöer, djup barrskog och klippiga berghällar. Vi utlovar både en fysisk utmaning och fantastisk naturupplevelse.

Banalternativ
Långa banan (36 km)
Korta banan (17 km)

En riktig helhetsupplevelse

Vi jobbar för att Dalsland Swimrun ska vara en helhetsupplevelse för att ni som deltagare ska få ett värdefullt och minnesvärt lopp. I anmälningsavgiften ingår därför följande:

  • Transport från Bengtsfors till Håverud med rälsbuss
  • Frukostbuffé innan tävlingsmöte
  • Tävlingsväst och badmössa
  • Tävling med tidtagning, säkerhet, sjukvård och energistationer
  • Medalj & goodiebag vid målgång
  • After swimrun med musik, bildspel och middag
  • Subventionerat boende i Bengtsfors

Dalslands kanal

Premiären av Dalsland Swimrun sammanfaller i år med att Dalslands kanal fyller 150 år. Dalslands kanal byggdes mellan åren 1863-1868. Kanalens syfte var framförallt för att underlätta transporterna för järn- och pappersbruken som låg i Värmland och Dalsland. Den invigdes under stort jubel i september 1868 av Karl XV, men ganska snart utsattes kanalen för konkurrens från järnvägen. Under de följande decennierna var lönsamheten svag. En mängd åtgärder vidtogs för att möta konkurrensen. Under 1920- och 1930-talet var kanalen därför en av de mest trafikerade vattenvägarna i landet. Det var nog ingen som då skulle kunna tänka sig att den 150 år senare skulle användas för en sim- och löptävling.

Den sista fraktskutan lämnade i början av 1970-talet och sedan dess är det istället turismen som trafikerar kanalen. Kanalen är ett ovärderligt industrihistoriskt minnesmärke som påminner om en svunnen tid och skulle den läggas ned skulle hundratals arbetstillfällen försvinna från näringarna runt omkring. Dalsland Swimrun är ett samarbetsprojekt mellan Camp Dalsland, Dalslands Kanal och EU.

31 augusti

2019

___

36 km

17 km

___

 Anmäl dig här!

Våra andra lopp