DALSLAND
KANOTMARATON

KARTA

Se den nya bansträckningen på google maps HÄR

45 KM

banbeskrivning

Starten:
Kl. 9.00 går starten från Sågudden i Bengtsfors. Starten går på land och alla kanotister får efter startsignal lägga sina kanoter i sjön.

Sträcka 1: 12 km
Banan går rakt norrut längs med sjön Lelångens östra sida. Efter 12 km viker banan in till land på östra sidan och du ankommer till badplatsen ”Kråkviken” Här väntar första depån. Du kan nu fylla på med sportdryck och frukt.

Lyft 1: 900 meter
Nu kommer banans första och längsta lyft. Vi rekommenderar alla att ha kanotkärror med. Det finns också möjlighet att förboka kanotvagn. Lyftet går längs med banvallen norrut mot sjön Västra silen.

Här är första bytet för stafett-klassen.

Sträcka 2: 4,5 km
Nu går banan norrut på Västra Silen för att efter ca 2 km vika av söderut mot Skifors.

Lyft 2: 200 meter
Vid andra lyftet finns andra depån. Lyftet är 200 meter och det är en populär publikplats.

Sträcka 3: 13,7 km
Banan går nu söderut på sjön Svärdlång. Svärdlång är en av våra smalaste sprickdalsjöar och ofta är här lugnt vatten. Sjön ligger isolerad långt från bilbruset och samhällen och ofta är det just här man får uppleva känslan av Dalslands vilda och vackra natur. Svärdlång mynnar ut i kraftstationen vid lyftet i Skåpafors. Via bryggor tar du dig i land och kan njuta av publikens hejarop och en varm kopp kaffe.

Lyft 3: 290 meter
Från kraftstationen går du från Svärdlång och lägger i din kanot i Laxsjön. Laxsjön har i alla år varit första sjön på Kanotmaraton.

Här är andra bytet för stafett-klassen.

Sträcka 4: 6,6 km
Du paddlar nu längs med sjöns västra sida söderut för att vid Ösans naturreservat vika av västerut mot Billingsfors slussar. 

Lyft 4: 200 meter
Det fjärde lyftet är vid Billingsfors slussar. Här blir du påhejad av publik då det är en bra och lättillgänglig plats. Här är loppets sista depå. Så passa på att dricka en kopp kaffe och stoppa i dig en kanelbulle och ladda upp för de fyra sista kortare paddlingarna.

Här är tredje (och sista) bytet för stafett-klassen.

Sträcka 5: 0,6 km
De sista sträckorna på Dalsland kanotmaraton består av fler kortare lyft och paddlingar. Från Billingsfors slussar paddlar du under bil-bron för att komma ut i Nedre Höljen. Du paddlar nu norrut på Dalslands Kanal. Det är en av de kortaste paddlingarna under Dalsland Kanotmaraton.

Lyft 5: 100 meter
Nu tar du dig förbi den första av de fyra slussarna innan du ankommer målet i Bengtsfors. Hela denna sträckning från Billingsfors till Bengtsfors är mycket publikvänlig och publiken kan följa dig både till fots och med cykel!

Sträcka 6: 0,6 km
Detta är den andra av de två korta paddelsträckorna då du via Övre Höljen tar dig från 18.e sluss till 19.e/20.e sluss.

Lyft 6: 350 meter
Detta lyft blir ett av de tuffare på slutet. Det är lite längre och sluttar lite uppför. Underlaget är gräs och grus och du passerar både 19.e och 20.e sluss vid lyftet. 

Sträcka 7: 3 km
Nu börjar du närma dig Bengtsfors. Detta är den sista hela sjö du ger dig ut på. Bengtsbrohöljen mäter 3 km.

Lyft 7: 150 meter
Sista lyftet tar dig från Bengtsbrohöljen ut på sjön Lelång igen.

Sträcka 8: 1 km
Du paddlar genom kanalen i centrala Bengtsfors ivrigt påhejad av publiken längs med kanten. Vid kanalens utlopp paddlar du norrut på sjön Lelång via gästhamnen åter till Sågudden där du tidigare på dagen gav dig iväg. När du åter ankommer till Sågudden har du lagt 45 km paddling bakom dig och troligtvis skapat ännu ett idrottsligt minne för livet. Vid målet väntar en måltid mat och varm dryck.

9 september 

2023

___

45 km

 

___

 

Anmälan är öppen!